Vinylskivans historia

Vinylskivan kan verka gammaldags och tilltalas ofta som vintage. Något många däremot inte vet om är att det fanns andra typer av skivor innan det att vinylskivan kom till, som alltså är de som just vinylskivan har utvecklas från. Du kanske är intresserad av att veta lite mer om vinylskivans historia - fortsätt då läsa!

Föregångaren till vinylskivan

Innan vinylskivan uppfanns så använde man någonting som hette “stenkakan”. Denna fungerade egentligen med samma teknik som en vinylskiva fast kvalitén var mycket sämre. Den här typen av skiva gick därmed sönder mycket lättare än vad en vinylskiva gör. 

Året var 1948 när den första vinylskivan tillverkades. Det var dock inte förrän året efter som det vanliga formatet med 45 varv uppfanns. Sex år efter den första vinylskivan tillverkades så passerade den “stenkakan” i försäljningssiffror. Efter ytterligare tre år slutade man med försäljningen av “stenkakan” helt och sålda bara vinylskivor istället.

Image
Image

Konkurrenten till vinylskivan

När 80- och 90-talet anlände hade vinylskivan nästan helt ersatts av den vanliga cd-skivan. Men på vissa ställen kunde man fortfarande hitta vinylskivor - de nya hippa cd-skivorna hade alltså inte tagit över marknaden mer. CD-skivan blev dock helt klart en konkurrent till vinylskivan, faktum är att det blev en så stor konkurrent att den nästan tog död på vinylskivans historia. 

Det var när intresset för vinylskivor ökade igen som försäljningen gick bättre. Så småningom blev det också mer populärt med dessa typer av skivor, alltså igen. Sedan dess har efterfrågan bara växt, och idag är det faktiskt ganska inne att ha en vinylspelare och vinylskivor hemma. Kanske är det för att människor ändå vill bevara lite av det gamla i dagens digitaliserade samhälle och uppleva den genuina känsla som infinner sig då man spelar musiken på en vinylskiva.