Olika sorters vinylskivor

Har du en vinylsamling hemma kan det mycket väl vara så att du har olika sorters vinylskivor. Då kan det vara bra att veta lite om de olika skivor som finns. Här kommer vi ge dig lite mer information om två av de vanligaste.

Image

Vad är en LP-skiva?

Om du är intresserad av vinylskivor kommer du med största sannolikhet att stöta på begreppet LP. LP står för long play vilket alltså är en typ av en vinylskiva. Diameter är på 30 cm medan rotationshastigheten är på 33 och en tredjedel per minut. Några av dina vinylskivor kanske är LP-skivor utan att du vet om det?!

 

En LP-skiva var från början ett samlingsalbum av singlar som musikartisten eller musikbandet redan hade gett utt. Men i slutet av 60-talet förändrades detta i och med att Beatles gav ut sin populära LP, Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band. Då började man som standard ge ut en singel från LP-skivan, där skivorna var inslagna i ett konstnärligt fodral med olika teman. 

EP-skivan

LP är inte den enda typen av vinylskiva som finns, utan EP är också en populär vinylskiva. EP står för extended play och är mindre än en LP-skiva. En EP är som ett album men med färre låtar. Vanligtvis finns det mellan tre och fem låtar på en EP-skiva. 

Begreppet EP används fortfarande idag. Men på senare tid har det fått en annan betydelse - dock är syftet fortfarande samma. Nu för tiden betyder en EP ett album innehållande fler låtar, men inte lika många låtar som ett vanligt album. Det är vanligt att göra en EP på CD-skivor och för digitala nedladdningar.

Image